GeriBebek Sağlığı Bebek bezinin bile teknolojik olanı makbul
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebek bezinin bile teknolojik olanı makbul

Bebek bezinin bile teknolojik olanı makbul

“Altı üstü bir bez, ne olabilir ki” diye düşünmeyin.

Bez, bebeğin psikolojini nasıl etkiliyor?

Annelerin en büyük isteği bebeklerinin rahat bir gün geçirmesi. Bebeklerin en büyük isteği ise rahat hareket etmek. Bunun yolu da iyi geliştirilmiş bebek bezinden geçiyor. İyi bir bez bebeği mutlu eder, kötü bir bez ise mutsuz. Bu durum bebeğin fiziksel gelişimini etkilediği kadar duygusal gelişimini de etkiliyor.

Nasıl?

Bebeklerin de tıpkı biz yetişkinler gibi rahat hareket etmeye ihtiyacı var. Düşünsenize, siz sabah ıslak bir yük ile uyansaydınız ne hissederdiniz? Bir bebeğin ilk yıllarında yaşadığı hisler, bütün yaşamını etkileyecek anılarla doludur. Biz, binlerce bebekle araştırmalar yapıyoruz. Bezli iken nasıl hareket ettikleri, nasıl oturdukları, kalktıkları çok önemli. Altları ıslakken çok mutsuz, huzursuz ve tedirgin hissediyorlar. Altları kuruyken ise oldukça mutlu ve huzurlu. Bebeklerin mutlu ve huzurlu hissettiği süre ne kadar uzunsa, psikolojik olarak da o kadar iyi ve güvende hissediyorlar. Bu nedenle anne babaları bu konuda uyarıyoruz. Bebeğinizin sağlığı ve rahatı çok önemli. Üstelik iyi bir bebek bezi sadece bebekleri rahatlatmakla kalmıyor, anne babaları da rahatlatıyor. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak.

Bebek bezinin bile teknolojik olanı makbul

Peki, bir bebek bezinin nasıl olması gerekir?

İlk istenilen şey, bezin kuru kalması. Bu çok önemli! Son teknolojik çalışmalarda akıllı toplar icat edildi. Bu toplar ıslaklığı tamamen emiyor ve hiçbir şekilde ıslaklık bırakmıyor. İşte bu bir devrim! Çünkü bebek hiçbir şekilde ıslaklık hissetmemeli. Çünkü o zaman mutlu ve keyifli olacak ve psikolojisi de oldukça olumlu etkilenecek. Çocuk mutlu olunca anne babalar da mutlu ve rahat olacak. Bir bebeğin rahatının odak noktasında bebek bezi vardır. Bu birçok araştırma ile kanıtlanmıştır. Unutmayalım ki anne-babaların çoğu geceler boyunca bebeğin huzursuzluğu nedeniyle uykusuz kalıyor. Hele hele her iki ebeveyn de çalışıyorsa, hayatları oldukça zor bir hale dönüşüyor. Bebeğin bezi iyiyse hayat da kolaylaşıyor.

Bebek bezinin bile teknolojik olanı makbul

Bez neden önemli?

• Bebekler, zamanlarının yaklaşık yarısını uykuda geçiriyor.
• Bir bebek, gün içinde bezini ortalama 4 saat boyunca kullanıyor ama bu süre, gece boyunca aynı bebek bezi için 12 saate kadar çıkabiliyor.
• Bebekler gündüzleri ortalama 150 ml sıvı dışarı atıyor, bu oran geceleri 240 ml’ye çıkıyor.
• Bebeğin teni uyku sırasında bile temasa, acıya ve sıcaklığa karşı duyarlıdır. Bu yüzden araştırmacılar, ıslaklık gibi ortamdaki en ufak değişikliğin, uykuda değişikliklere yol açabileceğini belirtiyor.
• Bez, bebeğin fiziksel-bilişsel gelişimini, sosyalliğini ve gün içindeki ruh halini en çok etkileyen şeylerin başında geliyor.

Hazırlayan: Ömür Kurt / omur@hurriyet.com.tr

False